Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Civilisationens uppkomst
Isbn: 978-91-7789-519-0
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: juni 2021
Uppläsare: Per Juhlin
Length: 5 timmar 8 minuter

Ljudbok

Civilisationens uppkomst

Exakt när uppstod vad vi idag kallar civilisation? Frågan är omöjlig att besvara, nya arkeologiska fynd och tolkningar flyttar ständigt de tidsmässiga gränserna. Senast skedde det på 1990-talet när utgrävningar i södra Turkiet visade att världens äldsta tempelbyggnader restes redan 9000 år före Kristus –av människor som inte var bofasta.

I Civilisationens uppkomst tar Dick Harrison oss med på en lärd och nyfiken tur genom historien. Vilka var de första tecknen på människans vilja att forma sin tillvaro här på jorden? Med avstamp i såväl mytologi som vetenskap guidas vi från Homo Sapiens förfäder till högkulturernas blomstring mellan 4000 och 2000 f. Kr.

Berättelsen inbjuder till reflektioner kring de stora frågorna om vad som lett till vad/vad som varit orsak och verkan –?jordbruk, boskapsskötsel, hantverk och handel. Men författaren zoomar samtidigt in på detaljer att förundras över – som att sjudagarsveckan slog igenom i Mesopotamien senast omkring 2300 f. Kr. och att den äldsta kända notskriften nedtecknades på 1400-talet f. Kr.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone