Hoppa till innehållet
Omslagsbild för B12 brist - en vanlig orsak till många sjukdomssymtom
Isbn: 978-91-9847-323-0
Förlag: Moonlight Health Publishing
Kategori:
Unga vuxna Psykologi Medicin & hälsa Naturvetenskap
Tillgänglig sedan: juni 2018
Uppläsare: Eva Johansson
Length: 53 minuter

Ljudbok

B12 brist - en vanlig orsak till många sjukdomssymtom

B12 brist - en vanlig orsak till många sjukdomssymtom

Symtomen på B12 brist liknar symtom på många allvarliga sjukdomar och B12 brist missas ofta i vården.

B12 brist kan bland annat orsaka depression, kroniskt trötthetssyndrom, ADHD, ADD, demens, huvudvärk, svåra nervsmärtor, balansrubbningar, förlamning, synnedsättning, inkontinens, svår förstoppning, förmaksflimmer, åderförkalkning, högt blodtryck, stroke och skeletturkalkning. Om B12 bristen behandlas i tid kan besvären oftast avhjälpas. I många fall ställs inte rätt diagnos och istället för att behandla med B12 behandlas besvären med farmaka, till ingen nytta. Patienterna tvingas lida i onödan och i värsta fall kan de bli dementa eller förlamade.

I denna broschyr redogör Harald Blomberg för de många olika symtomen på B12 brist och orsakerna till att diagnosen sällan ställs. Det är framför allt tre faktorer som gör B12 brist till en okänd epidemi.

Okunnighet om vilka symtomen på B12 brist kan vara. De klassiska symtomen på B12 brist som läkare känner till är i själva verket ganska ovanliga.

Okunnighet om normalvärdena för B12 koncentrationen i blodet. B12 värden som egentligen tyder på brist betraktas som normala även om patienten har svåra symtom på B12 brist.

Okunnighet om behandling. Många förbättras inte trots den behandling med B12 som de får i sjukvården, och en del blir till och med kraftigt försämrade.

Harald Blomberg är psykiater och har lång erfarenhet av diet och kosttillskottsbehandling vid ADHD, autism, depression och tvångsbesvär.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone