Hoppa till innehållet
Vi har en ny mobilapp för ljudböcker, Biblio! Mer info här.
Omslagsbild för Gamiani : eller en orgie i två nätter
Isbn: 978-91-8656-769-9
Förlag: Vertigo Förlag
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: april 2016
Uppläsare: Billie Lindahl

Ljudbok | 28 dygns lånetid

Gamiani : eller en orgie i två nätter

”Jag skall sätta eld på dig, föra dig till höjdpunkten
av sinnligt liv. Du kommer att sjunka tillbaka som
död, men död av njutning och extas.”

Under den romantiska perioden skrevs inte mycket erotik. Det främsta undantaget är den franske romantikern Alfred de Mussets (1810–57) Gamiani från 1833, med dess unika blandning av gotisk skräckroman och erotik. Det sägs att de Musset var inspirerad av sin älskarinna George Sand när han skrev boken.

Här möter vi den manshatande, lesbiska grevinnan Gamiani som förför den unga Fanny, varpå ynglingen Alcide blandar sig i leken. Det erotiska triangeldramat blandas med pikanta anekdoter ur aktörernas liv som inkluderar nunnor och åsnor.  Den sexuella extasen ångar från varje sida i denna klassiker. Men här regerar också ett suveränt språk som skildrar en besatthet av njutning som leder ända in i döden. Den demoniska grevinnan Gamiani hör till den erotiska litteraturens allra märkligaste och starkaste gestalter.  Enligt Baudelaire var Gamiani den enda av de Mussets böcker som var värd att läsa.

C-M Edenborg har gjort en nyöversättning som bygger på den underjordiska svenska utgåvan från 1932 och försett den med efterord och kommentarer. Texten är illustrerad med Achille Déverias illustrationer från 1833 års originalutgåva.

Billie Lindahl ger, med sin mjuka stämma, lyssnaren en stimulerande upplevelse.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande platformar

PC/Mac

Smartphone