Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Stridens skönhet och sorg 1914
Isbn: 978-91-2713-989-3
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: juni 2014

E-bok

Stridens skönhet och sorg 1914

Peter Englunds storslagna projekt om första världskriget fullbordas. I Stridens skönhet och sorg 1914 – första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel skildrar han kriget som upplevelse och vardag, som berusning och mardröm, som löfte och lögn och som en allt nedbrytande, förändrande kraft. Det är historia på ett nytt sätt, historia av ett slag du aldrig läst förut. 

”Stridens skönhet och sorg var från början ett experiment i historieskrivning – ett försök att se om det gick att beskriva en stor historisk händelse helt och hållet underifrån, utan övergripande berättelse, utan istället med ett flätverk av biografier. Boken har snart översatts till 21 språk. Tidigt fick jag infallet att när så möjligt skriva till nya personer till de olika främmande utgåvorna – de flesta utländska versionerna är alltså i någon mån unika. Detta gav mig också en förevändning att återvända till personer, material och frågor som jag tvingades att lägga åt sidan när jag skrev den ursprungliga svenska utgåvan. Nu har dessa ”extrapersoner” blivit så pass många att det är möjligt att ge ut en helt ny version avStridens skönhet och sorg – lagom till hundraårsminnet av första världskrigets utbrott i augusti 2014. I den kommande utgåvan har antalet människoöden fördubblats, till 40. Materialet kommer att delas upp kronologiskt, för att sedan publiceras motsvarande år, med början med 1914 års volym nu 2014. Var volym kommer, förutom all ny text, även få ett starkt utökat och helt nytt bildmaterial, inklusive färgfoton, nytt register samt ett antal specialritade kartor. Denna bok började, som sagt, för sju år sedan som ett rent experiment, och länge var jag osäker om det alls skulle bli något av det. Nu i och med den kommande utgåvan ser jag det som att experimentet förs till sin fullbordan.”
- Peter Englund

Peter Englund (f. 1957) är filosofie doktor och professor. Han debuterade år 1988 med Poltava och har sedan dess skrivit tio böcker om svensk och europeisk historia. Stridens skönhet och sorg har översatts och givits ut i 22 länder. Han är sedan 2002 ledamot i Svenska Akademien och är för närvarande dess ständige sekreterare.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone